UNGA LÖPARE – HUR SER VI TILL ATT DE HÅLLER SIG STARKA OCH SKADEFRIA?
2021-05-25BLIR EFFEKTEN AV STYRKETRÄNING PÅVERKAD AV KOMBINERAD KONDITIONSTRÄNING?
2022-01-03Idag sammanfattar vår cykelcoach Albin Gipperth ny forskning om cykling…inomhus.
I toppen av träningstrender 2021 ligger inte helt oväntat virtuell träning. En av de mest populära plattformarna för detta är Zwift (www.zwift.com) med mer än 2.5 miljoner användare i 190 länder.
Med rådande pandemi har tränings- och tävlingsupplägg förändrats för alla idrottare och i cykling har det varit en bidragande faktor till att Zwift fått ett rejält uppsving. Cyklister från olika World Tour lag har använt det för att fördriva tiden i karantän men också kunnat tävla mot den redan etablerade Zwift-eliten.
Forskningen på området har varit sparsam, men i mars i år släpptes en studie som tittat på för- och nackdelar med virtuell cykling. En av författarna är Hans-Christer Holmberg, ett tungt namn inom svensk idrottsforskning. Han bedriver annars forskning inom konditionsidrott.
Studien ”Virtual Training of Endurance Cycling – A Summary of Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats. Frontiers in Sports and Active Living” delar upp resultaten i kategorier.
”STRENGTHS”
– Kostnad
Är man inte ute efter att tävla seriöst på Zwift kommer man relativt billigt undan och det kan räcka med en ”enkel” trainer, en kadensmätare och en hastighetsmätare.
Är man mer seriös är en wattmätare och en ”smart” trainer ett bättre alternativ, speciellt då detta krävs i vissa typer av tävlingar på Zwift.
– Team management
Artikeln lyfter upp att Zwift skulle kunna hjälpa lag att slippa resa jorden runt för att få träning i en specifik typ av terräng. Man skulle istället kunna göra detta med Zwift. Fördelen – man minskar stressen som resande innebär. Detta tillsammans med en realistisk simulering av olika förhållande skulle kunna medföra att cyklisten får en varierad träning och ändå kan tillbringa tid med familj och vänner.
– Säkerhet
Alla som någon gång befunnit sig på en cykel på en landsväg vet vad det kan innebära i form av faror från bilister. Allt detta slipper man på Zwift, plus att man kan köra sina intervaller hur hårt som helst utan att behöva oroa sig för att hålla koll på trafik eller rödljus.
– Spelet
Den sista positiva faktorn som forskarna lyfter fram är att Zwift är mer än bara ren cykling. Detta ökar engagemanget och man har i andra studier sett att belöningar i spel kan öka motivationen och få folk att fortsätta längre än vad man planerat.
”OPPORTUNITIES”
– Med virtuell träning kan man skapa nya tävlingsmöjligheter, hitta nya talanger, attrahera fler sponsorer och ge en ökad möjlighet för coaching.
”WEAKNESSES”
– Mätnoggrannhet
Då Zwift tillåter flertalet olika trainers och wattmätare ökar risken för mätfel. Stages, 4iii, Wahoo och de andra tillverkarna rapporterar en mätskillnad på plus minus 1%, något som kan tyckas lite men som kan fälla ett avgörande på elitnivå där det oftast är just enskilda procent som är skillnaden mellan vinst eller inte.
– Belastningsvariation
De cyklister som är vana att cykla ute och basera sin träning på puls och watt kan uppleva att belastningen efter ett pass inomhus blir annorlunda eftersom power output och hjärtfrekvens skiljer sig mellan inomhus/utomhusträning.
– Fusk
Som i all typ av tävling förekommer fusk och så även på Zwift. På Zwift skriver du in din egen vikt och det går ju lätt att plocka bort ett par kilon. Även om Zwift i de större tävlingarna gör mycket för att stävja detta har man kunnat se spelare avstängda för mixtrande med wattfiler.
– Systemfel
Att bara för en liten stund tappa ANT+ eller Bluetoothuppkopplingen kan i ett race vara förödande. Även buggar kan påverka resultatet och även om det inte händer allt för ofta är det en alltid överhängande risk vilket är extra tråkigt om det skulle hända i avgörande lägen.
– Teknisk kapacitet
Som duktig cyklist behöver du kunna hantera cykeln i olika tekniska moment. Den typen av kapacitet kommer inte till sin rätt vid tävlingar på Zwift.
”THREATS”
– Hälsorisker
Det finns en viss risk att man under lopp tar i mer än vad kroppen kanske klarar av och när vi sitter inomhus utan tillräcklig luftgenomströmning och vätska kan det leda till vätskeförlust vilket man behöver kunna hantera och vara medveten om innan man sätter sig själv och cyklar i källaren. På reella lopp finns kunnig personal som fångar upp i de lägen då man pressat sig för hårt.
SPORTSLAB KOMMENTERAR
Att kunna hålla en kontinuerlig träning oavsett omgivande faktorer är avhängande för hur man utvecklas. Zwift och de andra virtuella plattformarna för träning och tävling bidrar i denna tid till att många cyklister och andra konditionsidrottare kan få utlopp för sin lust att träna och tävla ihop vilket är ett stort plus.
Vi tror att olika virtuella träningsformer kommer bli vanligare med tiden och även om inget kan ersätta verkliga omständigheter på något sätt ser vi det som ett fantastiskt bra komplement.
REFERENS
McIlroy, Benjamin & Passfield, Louis & Holmberg, Hans-Christer & Sperlich, Billy. (2021). Virtual Training of Endurance Cycling – A Summary of Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats. Frontiers in Sports and Active Living.
Läs hela artikeln:
Mer om HC Holmberg:
https://tyngre.se/poddar/tyngre-traningssnack/ – Avsnitt HC Holmberg – En karriär som tränare och forskare.